Als praten niet de afspraak is

Wat wij bieden

Als praten niet de afspraak is

Begeleiden is niet alleen maar gesprekken voeren. Sterker nog, zeker 80% procent van de begeleiding vindt plaats als er helemaal geen gesprek met een bewoner gepland is. Want laten we eerlijk zijn, vertellen hoe het echt met je gaat en vooral praten over de emoties en gevoelens die je hebt, is zelden makkelijk. Voor niemand niet. En al helemaal niet als dit gepland staat om 14:00 ’s middags op het kantoor.

 

De meest waardevolle en nuttige begeleidingsmomenten vinden juist plaats tijdens iets doen. Denk hierbij aan het samen koken en eten, een wandeling maken, samen de studio schoonmaken of tijdens het sporten. Het zijn de momenten waar praten niet gepland is, maar het gewoon ontstaat. Of waar gevoelens en emoties op een andere manier worden geuit. Hoewel sommige van deze activiteiten op de planning staan, is praten niet de afspraak.

 

 

Creatieve activiteiten

 

Een ander voorbeeld van zulke momenten binnen SpatiePlus, zijn de creatieve activiteiten. Activiteiten gericht op kunst en cultuur kunnen bijdragen aan de (zelf)ontwikkeling van bewoners. Sociaal, emotioneel en praktisch. Het kan educatief zijn, waarbij iets nieuws wordt geleerd. Het kan de sociale ontwikkeling bevorderen. Het kan vooral ook ontspannend zijn, om bijvoorbeeld het hoofd leeg te maken. En bovenal: het nodigt uit om gevoelens en emoties op een andere manier te uiten.

 

Onze eigen activiteitenbegeleider organiseert verschillende activiteiten. Denk in groepsverband aan een escaperoom waar samenwerking centraal staat of een speurtocht met educatieve vragen. Daarnaast is dit juist regelmatig een één-op-één activiteit. Samen schilderen, beeldjes of sieraden maken.

 

In een succesvol begeleidingstraject is het zo belangrijk om tot de kern te komen. Alleen dan is het zetten van de volgende stappen mogelijk. Echter, het geven van woorden aan die kern kan tegelijkertijd zo ingewikkeld zijn. Met activiteiten zoals deze proberen we ruimte te geven aan de bewoners om op een andere manier tot die kern te komen.

 

Creativity involves breaking out of established patterns in order to look at things in a different way” – Edward De Bono