Het Reuzenrad van SpatiePlus

Wat wij bieden

Het Reuzenrad van SpatiePlus

Beschermd wonen… “Betekent dat, dat met alles wat ik doe er iemand achter mij aan loopt?”, “Is het een soort gevangenis?”, “Ik wil wel begeleiding, maar niet… zo beschermd wonen.”

Allemaal – terechte – vragen die regelmatig worden gesteld tijdens een kennismaking of intakegesprek. Dus wat houdt dat beschermd wonen bij SpatiePlus nou eigenlijk precies in? Laat ons je meenemen in hoe wij dat het beste kunnen uitleggen als ‘het reuzenrad van SpatiePlus’:


Het reuzenrad van SpatiePlus
Iedereen die bij SpatiePlus ‘beschermd’ komt wonen, komt dat omdat hij of zij nog niet volledig zelfstandig kan wonen. Er is nog elke dag, over de hele dag begeleiding nodig in de dagelijkse dingen. Soms wat meer en soms wat minder. Elke bewoner komt met zijn eigen rugzak bij ons terecht. Soms is er hulp nodig bij hoe je over jezelf denkt, met een diagnose die je hebt gekregen of met allerlei praktische zaken rondom het zorgen voor jezelf. Dit kan te maken hebben met opruimen, de was doen, koken en nog veel meer.

De begeleiding is dan ook gericht op jouw specifieke problematiek en doelen waar jij als bewoner aan wilt werken. Dit noemen we ‘maatwerk’.

Maar wat is nou dat reuzenrad dan?

Naast die specifieke begeleiding, is er binnen SpatiePlus een vaste structuur. Elke bewoner draait hier met de eigen rugzak in mee. Letterlijk en figuurlijk. Dit gebeurt aan de hand van een planbord voor alle bewoners en drie vaste inloopuren op een dag. Elke ochtend beginnen we met wekken en opstaan, ontbijten, om vervolgens te beginnen aan de daginvulling zoals school, dagbesteding, werk of therapie, vrijwilligerswerk en sociale activiteiten.

Is dat er eventjes niet? Geen zorgen, dan bieden wij op onze locaties genoeg begeleiding en activiteiten zoals sporten met onze lifestylecoach of creatieve activiteiten uitvoeren met onze activiteitenbegeleider. Of we helpen je bij het zoeken en vinden van de juiste therapie, zodat dit van start kan gaan. We creëren in ieder geval samen weer een ritme!

Voor iedereen die overdag bij SpatiePlus is, wordt er samen lunch bereid en/of geluncht. In de middag gaat dit door, staan er vaste begeleidingsafspraken gepland, komen bewoners weer thuis waar we dan samen een kop koffie of thee mee drinken. Samen de dag doornemen, een stuk fruit eten. Vers fruit staat altijd klaar! Ook het avondeten wordt minimaal 3 keer per week in groepsverband samen voorbereid en gegeten. Daarna maken we voor alle bewoners in de avond tijd en zorgen we ervoor dat iedereen rustig naar bed kan gaan.

Naast al deze geplande momenten is er altijd ruimte om op ongeplande momenten bij ons te komen. Als het even niet goed gaat, je een luisterend oor nodig hebt of je hoofd moet legen. Ja, wanneer het nodig is zitten we ook in de nacht klaar met een kop thee.

Dus nee, wij lopen zeker niet de hele tijd achter je aan en ook zijn wij geen gevangenis. Om terug te komen op het reuzenrad van SpatiePlus: het wonen bij ons is vergelijkbaar met een rit in het reuzenrad. Je stapt in, draait mee in de structuur van SpatiePlus en samen maken we net zo veel rondjes totdat het niet meer nodig is en je er weer af stapt!