Nikki Both: van 5,5 jaar SpatiePlus naar een nieuw avontuur

Wat wij bieden

Na 5,5 jaar trouwe dienst spreidt onze Nikki Both haar vleugels: in oktober vertrekt ze voor een nieuw avontuur naar Azië. Nikki vertelt meer over haar tijd bij SpatiePlus, haar visie op de jeugdzorg en het nieuwe avontuur dat haar te wachten staat!

Waar het begon

Nikki heeft al veel ervaring wanneer het gaat om begeleiding: nog voor haar werk bij SpatiePlus werkte ze als ambulant begeleider. Ze was veel alleen op pad en zag weinig collega’s. Hier begon het te kriebelen: het was tijd voor iets anders. Zo kwam er een vacature van SpatiePlus op haar pad. De doelgroep, beschermd wonen en in vaste diensten werken? Yes! Nu 5,5 jaar later kijkt Nikki trots en met veel plezier terug op haar loopbaan bij SpatiePlus.

Nikki: een duizendpoot in het vak

Nikki heeft verschillende rollen vervuld bij SpatiePlus. Zo begon zij als Persoonlijk Begeleider 18+ (WMO), hielp bij het aanbesteden van nieuwe pakketten, werd Jeugdzorgwerker en startte met haar collega’s de nieuwe locatie op aan Baalder 43. Hierna werd ze Hoofd Jeugd en was ze het aanspreekpunt voor de jeugdlocatie. Nikki is een ware duizendpoot in haar vak: “Ik begeleidde eerder meer dan nu. Nu ben ik Manager Zorg voor zowel jeugd als WMO.” Manager, dus voornamelijk actief op kantoor? Zeker niet: “Ik ben dan wel van de begeleiding afgegaan, maar ik ben op beide locaties nog actief. Ik sta er dus nog steeds middenin en daar ben ik blij mee: er gebeurt niets van ‘bovenaf’ zonder weet te hebben van wat er daadwerkelijk speelt.”

Nikki’s werk bij SpatiePlus? Geen dag hetzelfde!

Dat Nikki een bezige bij is, blijkt niet alleen uit de rollen die ze vervuld heeft. “Geen dag is hetzelfde bij SpatiePlus. Mijn werkzaamheden verschillen per locatie: van administratie, kennismakingen en intakes tot overzicht houden op lopende trajecten en het vervolg daarop. Daarnaast heb ik veel contact met het netwerk, bewoners, collega’s en de gedragswetenschapper.” Belangrijke besprekingen gaan bijvoorbeeld over bewoners en over thema’s die op dat moment spelen, zoals verslaving of persoonlijkheidsproblematiek. “Hoe ga je met de bewoners om? Niemand is hetzelfde natuurlijk, dus de aanpak die voor de één wel werkt, werkt voor een ander misschien wel niet. Bij SpatiePlus gaan we hierin echt de verdieping aan”, aldus Nikki.

SpatiePlus: humor en een persoonsgerichte aanpak

Laat de persoonsgerichte aanpak nu ook net zijn wat SpatiePlus volgens Nikki uniek maakt: “Ik houd contact tussen alle verschillende groepen. Ik zit echt tussen de zorg door de begeleiders, de zakelijke aspecten van de directeur en de kennis over diagnoses van de gedragswetenschapper. Wij houden elkaar altijd scherp, want uiteindelijk draait het allemaal om onze bewoners. Deze persoonsgerichte aanpak en de humor maken SpatiePlus wel echt uniek. Heftige onderwerpen of niet, met humor weten wij het zowel binnen ons team als met de bewoners te relativeren. De lijnen zijn ook kort: zowel directeur Mischa als ik zijn regelmatig op beide locaties te vinden en ik heb de ruimte om dingen zelf op te pakken. Er hoeft qua beslissingen niets langs een groot bestuur en dat werkt wel echt prettig.”

De doorgroeimogelijkheden die SpatiePlus biedt

“Ik kijk met plezier en trots terug op mijn loopbaan bij SpatiePlus: hoe ik ben gegroeid van Persoonlijk Begeleider naar Manager Zorg, hoe ik bij heb mogen dragen aan de doorontwikkeling van de organisatie en de vrijheid die ik hierin heb gehad. Ik kijk met veel plezier terug op de afwisseling, het cliëntcontact en het contact met mijn collega’s en netwerk. Eén van de leukste herinneringen vind ik ook wel één van mijn eerste cliënten: het begin verliep stroef, soms botsten we met elkaar, maar uiteindelijk is dit omgedraaid door de begeleidingsgesprekken. Ze groeide door naar haar eigen woning en nu maakt ze regelmatig een praatje wanneer ze in de buurt is. Al gaat het maar over iets kleins, het is wel iets wat we samen bereikt hebben. We hebben degene verder kunnen helpen naar bepaalde doelen in hun leven. Dat oud-bewoners een stap verder in hun leven zijn gekomen en er fijn op terugkijken? Daar doen we het voor.”

Visie op de jeugdzorg in Nederland

“Als ik kijk naar mijn visie op de jeugdzorg in Nederland voor de toekomst, dan hoop ik dat de administratie niet de overhand gaat nemen. De zorg en het cliëntcontact gaan wel echt boven alles. Er moet aan steeds meer voldaan worden en het is soms lastig om aan zorgwerkers te komen. Voor in de toekomst moeten we er altijd aan blijven denken dat we in de zorg stabiliteit aan jeugd blijven geven. Ook wanneer de doelgroep zwaardere problematiek met zich meebrengt. Goede zorg: dat is het allerbelangrijkste!”  

Een droom die in vervulling gaat

Na 5,5 jaar trouwe dienst, vliegt Nikki letterlijk en figuurlijk uit om haar droom te volgen: onder andere naar Azië afreizen. “Ik ben inmiddels meermaals in Azië geweest waar ik verschillende landen heb bezocht. In 2011 verbleef ik voor een aantal maanden in Indonesië voor een taalcursus. Het is daarna altijd al een droom geweest om opnieuw voor een langere tijd te gaan reizen en vooral ook voor een wat langere tijd in Indonesië te leven. Ik voel me er fijn en ben heel benieuwd wat daar allemaal op mijn pad zal komen.”

Haar passie voor de zorg? Die laat Nikki niet los: “Ik wil nog veel meer van de wereld zien, maar ik wil daar juist ook ervaring opdoen in de sector waarin ik nu werk. Zo zal ik in Indonesië vrijwilligerswerk gaan doen. Ik zal gaan meedraaien in een gezin met kinderen uit verschillende dorpen en waar nodig ondersteunen bij hun dagelijkse leven en schoolgang. Deze kinderen zijn in dit gezin gekomen vanwege bijvoorbeeld geldproblemen uit het gezin van herkomst. Hierna komt er vast een ander project bij kijken, maar ik kijk er ook naar uit om veel van de natuur te zien. En op het strand te liggen natuurlijk!”

spatieplus

De groei van zowel Nikki als SpatiePlus

Nikki zit niet stil en zo groeide ook SpatiePlus met haar mee. “SpatiePlus is zowel inhoudelijk als in volume gegroeid. We startten met WMO op 1 locatie en begeleiden nu ook jeugd met inmiddels 2 locaties. Wij hebben onszelf op de kaart gezet in de provincie en ook binnen het netwerk. In een korte tijd hebben we iets stabiels neergezet en ik ben blij dat ik hieraan bij heb mogen dragen. Naast dat SpatiePlus gegroeid is de afgelopen jaren, ben ik ook gegroeid als persoon. De leermomenten en het belang van het menselijke contact neem ik dan ook zeker mee op mijn reis. Altijd dichtbij jezelf blijven! SpatiePlus is een hele mooie organisatie en achter de schermen blijf ik gelukkig betrokken”, aldus Nikki.

Veelzijdig werk, geen dag hetzelfde en werken in een leuk team: dat is werken bij SpatiePlus! Op de hoogte blijven van onze vacatures? Houd onze website in de gaten of neem bij vragen gerust contact met ons op.